Nederlands nl
  • Nederlands nl
  • Deutsch de
Cadeaus voor lichaam, geest en ziel.
Nederlands nl
  • Nederlands nl
  • Deutsch de
Winkelwagen 0

Gebruik etherische oliën

Essentiële oliën kunnen de gezondheid en het welzijn bevorderen. Aromatherapie werkt via de reukzin en de absorptie door de huid. Hieronder lees je meer over het veilige gebruik van etherische oliën: 

Inhalatie: de olie wordt druppelsgewijs in water verdunt en verdampt met behulp van een diffuser, een aromalamp of oliebrander of verdund als spray. Essentiele oliën kunnen ook in badwater worden gebruikt (wel of niet verdund met een draagolie) waardoor de moleculen worden ingeademd via de waterdamp. Naast een aangename geur kunnen aromatherapie oliën de luchtwegen ontsmetten, zwellingen verminderen en psychologische voordelen bieden.

Het inademen van etherische oliën stimuleert het reukorgaan en het deel van de hersenen dat in verbinding staat met reuk. Moleculen die de neus of mond binnenkomen gaan naar de longen, en van daaruit naar andere delen van het lichaam. Wanneer de moleculen de hersenen bereiken, beïnvloeden ze het limbisch systeem, dat verbonden is met de emoties, de hartslag, de bloeddruk, de ademhaling, het geheugen, stress en de hormoonhuishouding. Op deze manier kunnen essentiële oliën een subtiel, maar holistisch effect hebben op het lichaam.

Plaatselijke toepassingen en massage: Essentiele oliën worden in verdunde vorm d.m.v. massage of gemengd in badzout of draagolie in een (voeten)bad via de huid opgenomen. Masseren van het gebied waar de olie wordt aangebracht kan de bloedcirculatie stimuleren en de absorptie verhogen. Essentiële oliën worden nooit rechtstreeks op de huid aangebracht. Lees meer over concentraties en verdunning verder hieronder.

Allergietest: Voer eerst een allergietest door en verdun de etherische olie in een draagolie met een concentratie van twee keer de concentratie die je van plan bent te gaan gebruiken (bijv. 6-12 druppels i.p.v. 3-6 druppels op 30 ml). Wrijf het mengsel in een klein gebied aan de gevoelige binnenkant van de onderarm. Als er binnen 24 tot 48 uur geen allergische reactie optreedt, zou het veilig moeten zijn om de olie te gebruiken. Als er door herhaaldelijk gebruik toch een allergische reactie optreedt moet de persoon onmiddellijk stoppen met het gebruik van de olie en de geur vermijden.

Concentraties en verdunning: Voor een verdunning van 0,5% tot 1% gebruik je 3 tot 6 druppels etherische olie per 30 ml draagolie. Voor een verdunning van 5% voeg je dus 30 druppels toe aan 30 ml draagolie. Een maximale concentratie van 5% wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor volwassenen.

LET OP: Het innemen of doorslikken van etherische oliën kan zeer gevaarlijk zijn. Bij inname via de mond kunnen de oliën de lever of de nieren beschadigen. Ze kunnen ook leiden tot interacties met andere geneesmiddelen en ze kunnen onverwachte veranderingen ondergaan terwijl ze in de darm zitten. Houdt etherische oliën buiten het bereik van kinderen en zorg ervoor dat ze niet in het afwater geraken.

Op verzoek kunnen we diverse documentatie over de verschillende etherische oliën van de fabrikant overhandigen, zoals bijv. Safety data sheets, allergeenverklaring, (indien van toepassing) een IFRA conformiteitscertificaat.

Stuur ons een e-mail indien u meer informatie over een bepaalde olie zou willen ontvangen.